Κάντε χώρο! - Μαστορέματα

Κάντε χώρο!

Δύο μεσότοιχοι περιόριζαν άσκοπα τη λειτουργικότητα του ισογείου, όταν μεγάλωσαν τα παιδιά. Με την κατεδάφισή τους ο χώρος «άνοιξε» και η ζωή της οικογένειας έγινε πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν αρκετά, μετακόμισαν από τα δύο μικρά δωμάτια του ισογείου σε δικό τους διαμέρισμα. Ήταν η ευκαιρία για τους γονείς να διαμορφώσουν έναν μεγαλύτερο, πιο άνετο και πιο κατάλληλο χώρο για τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Απόφαση για ριζική ανακατασκευή
Όταν το νεαρό ζευγάρι αγόρασε το παλιό σχετικά σπίτι δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τη διαρρύθμιση. Τα τέσσερα μικρά δωμάτια του ισογείου ήταν ό,τι έπρεπε για την τραπεζαρία, την κουζίνα και από ένα υπνοδωμάτιο για τους δυο γιους της οικογένειας. Όταν όμως οι νεαροί μετακόμισαν, οι γονείς αναρωτήθηκαν γιατί να ζουν στριμωγμένοι μεταξύ μιας μίνι κουζίνας και μιας τραπεζαρίας που με δυσκολία φιλοξενούσε το πολύ δυο-τρία ακόμα άτομα.

Η μεγάλη απόφαση λοιπόν πάρθηκε: Αναμόρφωση του ισογείου με νέο σχεδιασμό! Οι συσκέψεις ξεκίνησαν με την απαραίτητη βέβαια συμβολή του μηχανικού. Άλλωστε ο ένας τοίχος ανήκε στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Εκτός από την καθαρά τεχνική πλευρά του θέματος διευρύνθηκαν διεξοδικά οι συνήθειες και οι προσδοκίες της οικογένειας: συγκεντρώνονται όλοι τακτικά, βλέπουν μαζί τηλεόραση, δέχονται φίλους. Το ζητούμενο ήταν να γίνουν οι αλλαγές σωστά για όλους.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ξεκαθάρισαν ήταν ότι η κυρία του σπιτιού χρειαζόταν μια άνετη και μοντέρνα κουζίνα, με όλες τις σύγχρονες συσκευές και ευκολίες. Αποφασίστηκε λοιπόν να υπάρχει μια ανεξάρτητη νησίδα κουζίνας, που διευκολύνει πολλές φορές και τη συμμετοχή ορισμένων πρόθυμων καλεσμένων στην προετοιμασία του φαγητού. Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, ράφια και ντουλάπια, καθώς και ένας τεράστιος πάγκος θα συμπλήρωναν το καλά οργανωμένο και συγχρόνως καλαίσθητο σύνολο.

«Πάντρεμα» υλικών και στυλ
Οι ανοιχτόχρωμες πολυθρόνες κάνουν ωραία αντίθεση με το σκούρο ξύλο του τραπεζιού και του δαπέδου. Και στο μοντέρνο ύφος δε λείπουν μερικές νοσταλγικές νότες ρομαντισμού, όπως τα έπιπλα αντίκες, η μαντεμένια ξυλόσομπα και το βοηθητικό τραπεζάκι του μπαρ.

Απ’ άκρη σε άκρη
Όπως ήταν φυσικό η ενοποίηση των χώρων οδήγησε και στην αναδιάταξη των δικτύων ρεύματος, νερού κτλ. Περάστηκαν νέα καλώδια για την κουζίνα, νέοι σωλήνες για το νεροχύτη και το πλυντήριο, νέα κανάλια θέρμανσης και αερισμού. Όσο για την ξυλόσομπα περάστηκε νέα καμινάδα μέσα από όλους τους ορόφους.

Άνεση, λειτουργικότητα και καλαισθησία

anesiΜε την επίβλεψη του μηχανικού πάντα, ορισμένα παράθυρα μεγάλωσαν, φωτίζοντας άπλετα την τραπεζαρία που τώρα δείχνει πολύ πιο ευρύχωρη. Ένα ακόμα παράθυρο αντικαταστάθηκε με πόρτα πρόσβασης από την κουζίνα προς τον κήπο.

Οι τοίχοι απέκτησαν πρόσθετη θερμομόνωση, αλλού με ειδικά επιχρίσματα και αλλού με μονωτικές πλάκες και γυψοσανίδες. Έγιναν παράλληλα οι διάφορες εργασίες φινιρίσματος των επιφανειών με βαψίματα -απλά ή τεχνοτροπίας- και με επικολλήσεις ταπετσαρίας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο φωτισμό των νέων χώρων με μοντέρνα φωτιστικά, σταθερά για το γενικό, διάχυτο φωτισμό και ρυθμιζόμενα για ορισμένες εργασίες στην κουζίνα ή για στόχευση κάδρων κρεμασμένων στους τοίχους.

Το δάπεδο στρώθηκε με δρύινες σανίδες, επεξεργασμένες με λάδι, σε αρμονική αντίθεση με τις πλεχτές πολυθρόνες και το σκουρόχρωμο τραπέζι. Για την επίπλωση συνδυάστηκαν μερικά από τα υπάρχοντα έπιπλα με εκείνα που έφεραν στο φως οι έρευνες στα μαγαζιά με αντίκες. Η ποιότητα ήταν το βασικό ζητούμενο για όλες τις επιλογές, από τον γρανίτη και τα μεταλλικά ρολ-τοπ των ντουλαπιών της κουζίνας μέχρι τις κόκκινες λακαρισμένες μετόπες και τις θερμές αποχρώσεις των ξύλινων επενδύσεων πλάι στους ολόλευκους τοίχους.

Γενικά η εικόνα εντυπωσιάζει τώρα με εξισορρόπηση πρακτικότητας και καλού γούστου που παρουσιάζει, χωρίς να λείπουν και κάποιες λεπτομέρειες, όπως το πολύπριζο στον πάγκο της κουζίνας που «αναδύεται» με ελαφρά πίεση και προσφέρει υποδοχές για το μίξερ και το ηλεκτρικό μαχαίρι, ή τα κρεμασμένα στην οροφή μεγάφωνα της επίπεδης τηλεόρασης.

Συνοπτικά
Μια καθόλου εύκολη γενική ανακατασκευή και αναμόρφωση των χώρων του ισογείου είχε ως αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο κέντρο καθημερινής ζωής, με αξιόλογα στοιχεία άνεσης και κομψότητας. Κάτι που είδαν με μεγάλη ικανοποίηση όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας, αλλά και όλος ο κύκλος των συγγενών και φίλων.

  • Πριν
    Εκτός από τα δύο υπνοδωμάτια των παιδιών στο ισόγειο υπήρχε η τραπεζαρία και ένας διάδρομος οδηγούσε στη μικρή κουζίνα, που είχε ένα γωνιακό πάγκο κάτω από το παράθυρο και μια σειρά από στενά ντουλάπια στον ένα τοίχο.




There are no comments

Add yours