Τα «μυστικά» του ψήστη!

Το τέλειο μπάρμπεκιου είναι τέχνη και δεν είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουμε. Ακολουθώντας μερικές απλές βασικές οδηγίες, μπορείτε να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να απολαμβάνετε πάντα τέλεια ψημένο φαγητό.

Μεγάλη σημασία στην επιτυχία του μπάρμπεκιου παίζει η ποιότητα των υλικών, να γνωρίζουμε ποιο μέρος του ζώου ή ποιο ψάρι είναι το κατάλληλο, τι μαρινάδα πρέπει να ετοιμάσουμε, με τι θα συνοδεύσουμε τα ψητά μας. Πριν από όλα θα πρέπει να τακτοποιήσετε και να έχετε καθαρό τόσο το χώρο που θα ψήσετε όσο και τα εργαλεία σας. Μοιράστε αρμοδιότητες. Γιατί άλλος μπορεί να ασχοληθεί με τα της φωτιάς, άλλος με τα συνοδευτικά των ψητών και άλλος με τα ποτά. Αποφασίστε τι θα ψήσετε κι ετοιμάστε εγκαίρως τη λίστα με τα ψώνια.

  • Μην τρυπάτε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα φύγουν όλοι οι χυμοί. Είναι προτιμότερο να το γυρίζεται με μια σπάτουλα ή λαβίδα.
  • Το κοτόπουλο καλό είναι να κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και να αρχίζετε το ψήσιμο από τη εσωτερική πλευρά, αυτήν με τα κόκαλα.
  • Τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπάτε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία γιατί εδώ θέλουμε να βγει το λίπος έξω.

Χρόνοι ψησίματος

Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και την απόσταση της σχάρας από τη φωτιά, καθώς και από το μέγεθος των ψητών. Ωστόσο υπολογίστε τον κάπως έτσι:

  • Χοιρινά μπριζολάκια λεπτοκομμένα: 5-6
  • Μπριζόλες χοιρινές: 15
  • Σουβλάκια και λουκάνικα: 10-15
  • Κοτόπουλο σε κομμάτια: 15΄ανά πλευρά
  • Μπιφτέκια: 6΄-8΄
  • Κρεμμύδια σε φέτες: 15΄
  • Μανιτάρια: 8΄-10΄
  • Πιπεριές ολόκληρες:20΄
  • Μελιτζάνες φέτες: 6΄ ανά πλευρά
  • Κολοκυθάκια φέτες: 15΄
  • Ψάρια 200-500 γρ.: 5΄-7` ανά πλευρά
  • Ψάρια 700 γρ.: 8΄-10` ανά πλευρά
  • Ψάρια 1 κ.: 12΄-13΄ ανά πλευρά
  • Ψάρια 2 κ.: 20΄-23΄ ανά πλευρά

Ας «μιλήσει» το θερμόμετρο

Μαγειρέψτε με βάση αυτές τις παρακάτω θερμοκρασίες χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο και μπορείτε να είστε σίγουροι για την επιτυχία σας.
Το ψητό μοσχάρι και οι μπριζόλες πρέπει να φτάσουν στους 53 – 55°C αν θέλετε το κρέας λίγο προς μέτρια ψημένο, και στους 60 – 65°C για μέτρια προς καλά ψημένο κρέας.
Για το χοιρινό, 71°C. Για το αρνί, η θερμοκρασία είναι 60 – 62°C αν θέλετε να είναι λίγο ροζ και 71°C για μέτρια ψημένο. Τα πουλερικά όλων των ειδών πρέπει να φτάσουν στους 75°C (που είναι η ελάχιστη θερμοκρασία για τον μοσχαρίσιο κιμά και τα μπέργκερ).

Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δημιουργηθούν έντονες φλόγες, μην τις σβήσετε με νερό. Προτιμήστε να ρίξετε αρκετή ποσότητα χονδρού αλατιού πάνω στα κάρβουνα μέχρι η φωτιά να κοπάσει. Αλλιώς, μπορείτε να ψεκάσετε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί!

Τα ποτά

Το μόνο που χρειάζεται είναι να προετοιμαστείτε σωστά.

  • Ψωνίστε από την προηγούμενη τα ποτά ανάλογα τα άτομα που θα έρθουν.
  • Ετοιμάστε μπόλικα παγάκια στην κατάψυξη.
  • Βάλτε τις μπίρες και τα νερά στο ψυγείο κάτω από τη κατάψυξη να είναι παγωμένα την ώρα που θα χρειαστούν.
  • Βάλτε τα λευκά κρασιά στο κάτω μέρος του ψυγείου να κρυώσουν χωρίς να παγώσουν.
  • Αφήστε τα κόκκινα κρασιά έξω σε δροσερό μέρος.
  • Μην βγάλετε όλα τα ποτά μαζί μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σας, αλλά λίγα –λίγα για να μη ζεσταίνονται.
  • Αν σερβίρετε ουζάκι ή τσιπουράκι, φροντίστε να έχετε παγάκια στο τραπέζι.
  • Μην ξεχάσετε να έχετε νερό, μερικές σόδες και αναψυκτικά για τα παιδιά.

Τα φαγητά συνεχίζουν να ψήνονται ακόμα και αφού βγουν από τη φωτιά όσο είναι ακόμα ζεστά. Οπότε θυμηθείτε να τα απομακρύνετε από τη φωτιά λίγο πριν το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για να φτιάξετε κι εσείς το πιο χρηστικό BBQ σε 9 απλά βήματα, πατήστε εδώ.

Δείτε το video

Δείτε το video

ΥΛΙΚΑ