Το σφράγισμα των αρμών, με το κατάλληλο για την κάθε περίπτωση υλικό, στοχεύει βασικά στην αποφυγή διείσδυσης του νερού. Οι αρμοί ανάμεσα στα πλακάκια στεγανοποιούνται συνήθως με αρμόστοκο τσιμεντοειδούς βάσης με ακρυλικές πολυμερικές ρητίνες. Οι αρμοί σύνδεσης μεταξύ των ντυμένων με πλακάκια επιφανειών και του πάγκου της κουζίνας ή των ειδών υγιεινής, στεγανοποιούνται με σιλικόνη.
Στις εξώπορτες και τα παράθυρα, για τη στεγανοποίηση των περιμετρικών αρμών σύνδεσης με τους τοίχους, χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σφραγιστικά υλικά που να αντέχουν στις επιθετικές ακτίνες UV του ήλιου.
Βασικός κανόνας για την αγορά κάποιου υλικού για τους αρμούς είναι η επιλογή ενός επώνυμου προϊόντος. Αποφύγετε τα φθηνά no-name προϊόντα, τα οποία δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν την ανεπάρκειά τους. Με τον χρόνο, τα προϊόντα αυτά ξεθωριάζουν, συρρικνώνονται, σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι η αποκόλληση του υλικού από τα πλαϊνά των αρμών και οι ρωγμές. Στους αρμούς πλακιδίων, οι αστοχίες προέρχονται συνήθως από την έλλειψη ελαστικότητας του αρμόστοκου, παρά τον χαρακτηρισμό του ως «ελαστικού». Με επώνυμα προϊόντα, όμως, θα μπορέσετε σίγουρα να κάνετε μια σωστή επιλογή, καθώς κανένας καταξιωμένος κατασκευαστής δεν ρισκάρει το καλό του όνομα.
Οι αρμοί σιλικόνης είναι απαραίτητοι στην κουζίνα και το μπάνιο.
Αποτελούν την ιδανική σύνδεση και στεγανοποίηση μεταξύ των διάφορων δομικών υλικών, αφού με την ελαστικότητά τους εξισορροπούν τις κινήσεις και αποτρέπουν τη δημιουργία ρωγμών.
Με τον καιρό βέβαια συσσωρεύονται στους αρμούς υπολείμματα σαπουνιού και απορρυπαντικών, που σημαίνει ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μυκήτων, καθώς και οι σιλικόνες με μυκητοκτόνο δράση χάνουν κάποια στιγμή κι αυτές την δραστικότητά τους.
Το πρώτο σοβαρό σημάδι για την ανάγκη αντικατάστασης της σιλικόνης είναι ο σχηματισμός λεκέδων. Όταν το αποφασίσετε, επιλέξτε μία επώνυμη σιλικόνη με βαθμό συρρίκνωσης 5 ως 10%. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι πολλά φθηνά προϊόντα μπορεί να συρρικνωθούν μέχρι και 30% λόγω της πρόσμιξης συστατικών χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να χάνουν γρήγορα την ελαστικότητά τους.