Ψήνεστε; - Μαστορέματα

Ψήνεστε;

Ιδίως το καλοκαίρι, το ψήσιμο στον κήπο ή και στο μπαλκόνι αποτελεί σχεδόν… εθνικό σπορ για εμάς τους Έλληνες! Για αυτό είναι σημαντικό από τη μία να επιλέξετε την καλύτερη ψησταριά για τις δικές σας ανάγκες, αλλά και να μάθετε μερικά χρήσιμα tips για τέλειο ψήσιμο!

Πάνω στην σχάρα

  • Οι ψησταριές υγραερίου και οι ηλεκτρικές ψησταριές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο πλέον τις καρδιές των απανταχού ψηστών. Οι πρώτες προσφέρουν μικρό χρόνο προθέρμανσης, περιορισμένη δημιουργία φλόγας και μεγάλη διάρκεια λειτουργίας με μια φιάλη των 5 κιλών, ενώ οι ηλεκτρικές είναι μικρές, εύχρηστες και καθαρίζονται εύκολα.
  • Ωστόσο, για εσάς που επιμένετε στην κλασική ψησταριά με ξυλοκάρβουνα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει το άμεσο και το έμμεσο ψήσιμο. Στην πρώτη περίπτωση, ανάβετε φωτιά και, μόλις σχηματιστεί η θράκα, βάζετε την σχάρα, πάνω της τοποθετείτε τις διάφορες νοστιμιές και η θερμότητα επιδρά άμεσα, από κάτω προς τα πάνω στα προς ψήσιμο εδέσματα.

panw-stin-sxara_ameso

  • Από την άλλη, στο έμμεσο ψήσιμο, το οποίο γίνεται μόνο στις ψησταριές με καπάκι, η θερμότητα επιδρά από όλες τις μεριές με κυκλοφορία του ζεστού αέρα συνεχώς γύρω από τα ψητά. Σε αυτήν τη μέθοδο τα κάρβουνα παραμερίζονται στα πλάγια και στη μέση μπαίνει ένα αλουμινένιο δοχείο που μαζεύει τα λίπη που στάζουν, αποτρέποντας τη δημιουργία φλόγας. Μπορείτε πάντως να εφαρμόσετε και άμεσο ψήσιμο με καπάκι, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία.

panw-stin-sxara_emmeso

Tips νοστιμιάς

  • Περνάτε το κρέας με λάδι πριν το ψήσιμο για να ροδίζει πιο ομοιόμορφα.
  • Ευαίσθητα φαγητά, όπως φιλέτο ψαριού ή λαχανικά, είναι προτιμότερο να ψήνονται μέσα σε αλουμινόχαρτο μαζί με τα καρυκεύματά τους.
  • Ψητά λαχανικά & φρούτα: Είναι πολύ γευστικά και άκρως υγιεινά. Ψήστε κρεμμύδια και πατάτες με την φλούδα τους –στο εσωτερικό θα γίνουν πολύ μαλακά. Λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μαλακά, όπως οι ντομάτες, πρέπει να ψήνονται σε κατάλληλο δοχείο για να μην σκάσουν ή καούν. Φρούτα όπως η μπανάνα και ο ανανάς είναι ιδανικά στην σχάρα για να σερβιριστούν ως επιδόρπιο.
  • Αν έχετε ψησταριά κάρβουνου με καπάκι, χρησιμοποιήστε τον έμμεσο τρόπο ψησίματος για να ψήσετε μεγάλα κομμάτια κρέατος, ακόμα και ολόκληρα πουλερικά. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μπρικέτες που παράγουν ομοιόμορφη θερμότητα για πολλή ώρα, σε αντίθεση με τα ξυλοκάρβουνα που κάνουν γρήγορα θράκα, αλλά δεν κρατάει για πολύ.
  • Χρησιμοποιήστε θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη και μέντα, καθώς και μαρινάδες με ξύδι, λάδι, μουστάρδα και σκόρδο –όχι μόνο νοστιμεύουν τα κρέατα, αλλά μειώνουν κατά πολύ τις βλαβερές ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο.



There are no comments

Add yours