Μικρά και χρήσιμα! - Μαστορέματα

Μικρά και χρήσιμα!

Σας προτείνουμε δύο αξεσουάρ για την κουζίνα, που μπορούν να φτιαχτούν εύκολα και θα σας φανούν χρήσιμα: το ένα για το κόψιμο του ψωμιού και το άλλο για όσους αγαπούν να φτιάχνουν καφέ εσπρέσσο.

Όποιος πίνει συχνά καφέ τον οποίο φτιάχνει ο ίδιος σε μηχανή εσπρέσσο, με ατομικές μερίδες ή χύμα καφέ, σίγουρα ξέρει πόσο εκνευριστικό είναι, μετά από κάθε προετοιμασία, να προσπαθεί να ρίξει τα υπολείμματα μέσα στο δοχείο  των σκουπιδιών. Η προτεινόμενη λύση είναι αυτό το ξύλινο κουτί το οποίο θα έχετε μόνιμα δίπλα στην καφετιέρα. Έχει μέσα ένα ανοιχτό, ανάλογου μεγέθους πλαστικό δοχείο και στο πάνω μέρος του κουτιού μπορείτε να χτυπήσετε το κλείστρο της συσκευής του καφέ χωρίς αυτό να πάθει κάποια ζημιά. Όταν το δοχείο γεμίσει, το βγάζετε -αφού αφαιρέσετε το στρογγυλό ξύλο χτυπήματος- και το αδειάζετε στα απορρίμματα κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης. Το μέγεθος του ξύλινου κουτιού το καθορίζετε όπως θέλετε, σύμφωνα πάντα με το πλαστικό δοχείο που έχετε διαλέξει.

Αλλά και το ξύλο κοπής ψωμιού είναι ένα όμορφο και πολύ χρήσιμο βοήθημα. Θα σας απαλλάξει οριστικά από τα ψίχουλα που σκορπίζονται  εδώ κι εκεί. Η  κατασκευασμένη από ξύλινα πηχάκια σχάρα πάνω στην οποία κόβεται το ψωμί, έχει σαν βάση έναν ξύλινο δίσκο με ψηλό πλαίσιο γύρω-γύρω. Κατά το κόψιμο του ψωμιού, τα ψίχουλα πέφτουν από τα διάκενα και συγκεντρώνονται στον δίσκο, από όπου μπορούν μετά να πεταχτούν πολύ εύκολα.

Για το κόψιμο του ψωμιού

Η κατασκευή περιλαμβάνει δύο κομμάτια: την σχάρα από ξύλινα πηχάκια, που προσφέρει την επιφάνεια κοπής του ψωμιού, και τη βάση της, έναν ξύλινο δίσκο με πλαίσιο μέσα στον οποίο μαζεύονται τα ψίχουλα.

p1040049

Για την καφετιέρα του εσπρέσσο

Το βασικό στοιχείο είναι ένα στεγανό πλαστικό δοχείο χωρίς καπάκι. Από αυτό θα πάρετε μέτρα και θα ξεκινήσετε την ξυλοκατασκευή σας, από μέσα προς τα έξω.

Κατασκευή

Βαθμός δυσκολίας: τόσο η σανίδα του ψωμιού όσο και το κουτί για τον καφέ εσπρέσσο είναι πολύ εύκολες κατασκευές που μπορούν να γίνουν και από  ερασιτέχνες μάστορες με ελάχιστη πείρα.

Εργαλεία: Δισκοπρίονο χειρός (προαιρετικά), σέγα, έκκεντρο τριβείο, επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο, φαλτσοπρίονο, δράπανο με βάση, εργαλεία χειρός, σφικτήρες, ιμάντας στερέωσης.

Χρόνος: Το κάθε αξεσουάρ περίπου 2 ώρες συν τους χρόνους στεγνώματος.

*Μπορείτε να δείτε όλα τα βήματα των δύο κατασκευών στο τεύχος Νο224 (Φεβρουάριος 2016)

  • Από συγκολλητή ξυλεία πάχους 18 χιλ. κόψτε αρχικά την πλάκα του δίσκου και τις λωρίδες για τις 4 πλευρές του.

    Κόψτε σε 45 μοίρες τις άκρες των λωρίδων που, μονταρισμένες σε  φαλτσογωνιά, θα σχηματίσουν το πλαίσιο του δίσκου.

    Κολλήστε τις λωρίδες εξωτερικά γύρω από την πλάκα του δίσκου και σφίγξτε με ιμάντα στερέωσης και με δύο σφιγκτήρες.

  • Αφού στεγνώσει η κόλλα, ξύστε όση έχει ξεχειλίσει και τρίψτε με το τριβείο όλες τις ξύλινες επιφάνειες και τα σόκορα.

  • Κόψτε τα πηχάκια για τη σχάρα με δισκοπρίονο χειρός. Αν δεν έχετε, κόψτε τα με τη σέγα και τον οδηγό παραλλήλων.

    Τρίψτε καλά και από τις τέσσερις πλευρές τα κομμένα πηχάκια με γυαλόχαρτο και τάκο λείανσης.  

    Κολλήστε δύο πηχάκια εγκάρσια κάτω από τον δίσκο.

    Για να μην έχετε γλιστρήματα κατά το σφίγξιμο, καρφώστε μερικές καρφοβελόνες στα πηχάκια και κόψτε τα κεφάλια, σχεδόν σύρριζα στην επιφάνεια του ξύλου.

  • Αραδιάστε στον δίσκο τα πηχάκια της σχάρας παράλληλα μεταξύ τους, βάζοντας αποστάτες στα διάκενα.

    Τοποθετήστε τα δύο εγκάρσια συνδετικά πηχάκια της σχάρας και μαρκάρετε από πάνω τα κέντρα για τα τρυπήματα.

    Τρυπήστε και φρεζάρετε όλα τα πηχάκια, απλώστε κόλλα και βιδώστε εκείνα της σχάρας στα δύο εγκάρσια.

  • Αφού στεγνώσει η κόλλα τρίψτε ολόκληρη τη σχάρα και περάστε τις ξύλινες επιφάνειες δύο φορές με λάδι.

    Για το πέρασμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό ελαιόλαδο.

     

  • Κόψτε με τη σέγα τα γύρω τοιχώματα (πρόσοψη, πλάτη, πλαϊνά) υπολογίζοντας να καλύπτεται τελικά το πλαστικό δοχείο.

    Οι γωνιακές συνδέσεις θα γίνουν φαλτσογωνιά. Ανοίξτε στην πρόσοψη μια τρύπα 30 χιλ. με τρυπάνι Forstner.

  • Με τη σέγα κόψτε στην πρόσοψη δύο παράλληλες τομές κάθετα, από την ακμή μέχρι το περίγραμμα της τρύπας.

    Κόψτε λοξά στην ακμή τις μυτερές άκρες σε γωνία 45 μοιρών, ομοιόμορφα στις δύο πλευρές του ανοίγματος (φωτο).

    Κόψτε στις πάνω γωνίες τα δύο πλαϊνά ως το ύψος της (χαμηλότερης) πρόσοψης όπως φαίνεται στο τελικό κουτί.

  • Με διάμετρο 16 χιλ. και βάθος 8 χιλ. διαμορφώστε εσωτερικά στα δύο πλαϊνά τις υποδοχές για το στρογγυλό ξύλο.

  • Κολλήστε όλα τα κομμάτια του κουτιού και σφίξτε με ιμάντα και με συμπληρωματικό σφικτήρα αν χρειαστεί.

    Κόψτε το στρογγυλό ξύλο, τρίψτε τις επιφάνειες και περάστε τις με λάδι δύο φορές.

    Μετά το στέγνωμα, τοποθετήστε το πλαστικό δοχείο στο εσωτερικό.

     

  • Η σχάρα από πηχάκια 18×18 χιλ. κατασκευάζεται πολύ γρήγορα με ξύλινους αποστάτες 10 χιλ. Με συνολικό ύψος 36 χιλ. η σχάρα προεξέχει από τα πλαϊνά του δίσκου  ώστε να μην κόβετε και το πλαίσιο κόβοντας το ψωμί.

    64

    Για την σχάρα θα χρειαστείτε τα εξής:

    Συγκολλητή ξυλεία οξιάς πάχους 18:

    1 Πλάκα δίσκου 414×264

    2 Πλαϊνά κοντά 300×50

    2 Πλαϊνά μακριά 450×50

    2 Κάτω πηχάκια 264×18

    9 Πηχάκια σχάρας 412×18

    2 Συνδετικά σχάρας262×18

    Θα χρειαστείτε ακόμα:

    Καρφοβελόνες, αδιάβροχη ξυλόκολλα, ελαιόλαδο, ξύλινους αποστάτες.

     

     

    Με ένα τίναγμα: είτε πρόκειται για ατομικές μερίδες είτε για χύμα καφέ, με αυτήν την κατασκευή θα ξεφορτώνεστε εύκολα τα υπολείμματα, μέσα στο κρυμμένο πλαστικό δοχείο.

    diastaseis-box

    Συγκολλητή ξυλεία οξιάς πάχους 18:

    1 πάτος κουτιού 210×130

    2 πλαϊνά 246×150

    1 πλάτη 166×150

    1 πρόσοψη 166×135

    Θα χρειαστείτε ακόμα:

    1 στρογγυλό ξύλο οξιάς Ø 15, μήκος 145 (αναλώσιμο υλικό, όταν φθαρεί αρκετά θα πρέπει να το αντικαταστήσετε), αδιάβροχη ξυλόκολλα, ελαιόλαδο, 1 πλαστικό δοχείο με εξωτερικές διαστάσεις (Μ x Π x Υ) 208x128x110

     

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ




There are no comments

Add yours