Πρακτικό τραπέζι για την κουζίνα - Μαστορέματα

Πρακτικό τραπέζι για την κουζίνα

Ξύλινα μικρά τραπέζια φαγητού για την κουζίνα, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα. Αν, όμως, θέλετε ένα καλοφτιαγμένο τραπέζι προσαρμοσμένο ακριβώς στη διαρρύθμιση του χώρου και τις ανάγκες σας, μάλλον πρέπει να απευθυνθείτεσε ξυλουργό. Εκτός αν πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και κατασκευάσετε το δικό σας τραπέζι, όπως εσείς το θέλετε.

H κουζίνα αποτελεί για πολλούς έναν ιδιαίτερα ευχάριστο χώρο για φαγητό, αλλά και για συζήτηση, συνοδευόμενη από μερικά ποτηράκια.

Γι αυτό και στις περισσότερες κουζίνες υπάρχει ένα τραπέζι φαγητού, εφόσον βέβαια ο χώρος το επιτρέπει.

Ακριβώς, όμως, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, θα πρέπει να τον αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στα τυποποιημένα τραπέζια κουζίνας του εμπορίου, μπορεί να βρείτε κάποιο που σας κάνει σαν μέγεθος, αλλά που δεν ανταποκρίνεται συνήθως στις προτιμήσεις σας ως προς το υλικό, την επεξεργασία ή το σχήμα.

Κομψό τραπέζι από ξύλο οξιάς

Το υλικό είναι πλάκα συγκολλητού ξύλου οξιάς. Το καπάκι του τραπεζιού έχει πάχος 27 χλσ. Και οι τραβέρσες  για λόγους οικονομίας- έχουν πάχος 18 χλσ.. Αν από το κόψιμο του καπακιού σας περισσέψουν ρετάλια,  μπορείτε να κατασκευάσετε και τις τραβέρσες με πάχος 27 χλσ.

Τα πόδια εμείς τα αγοράσαμε από ημιπροκατασκευασμένο προϊόν και τα πλανίσαμε στο εργαστήριο. Έτσι όπως στενεύουν προς τα κάτω, κάνουν το τραπέζι πολύ πιο κομψό και «ανάλαφρο» στο μάτι. Λιτό σχέδιο, απλή κατασκευή και επιμελημένη επιφανειακή επεξεργασία.

Η τετράγωνη διατομή των ποδιών είναι 56χ56 χλσ. και καταλήγει κάτω σε 34χ34 χλσ. Σχεδιάστε με ακρίβεια τη λοξοτομή, πάντα και στις δύο πλευρές, αρχίζοντας 75 χλσ. πιο κάτω από την πάνω άκρη του ποδιού. Το τμήμα αυτό των 75 χλσ. παραμένει με τετράγωνη διατομή για την κανονική συνένωση των τραβερσών και την δημιουργία πλαισίου.

Τελειώνοντας τα πόδια, ξεκινάτε τις τέσσερις τραβέρσες. Κόβετε τα ξύλα στο κατάλληλο μήκος και ανοίγετε τρύπες 8 χλσ. για τις ξύλινες κα-βίλιες. Χρησιμοποιήστε οδηγό βάθους και ανοίξτε τις τρύπες εντελώς κάθετα.

Σταθερές συνδέσεις με καβίλιες

Αντίστοιχες τρύπες με εκείνες των ξύλων του πλαισίου θα πρέπει να ανοίξετε και στις πλευρές των ποδιών του τραπεζιού. Με τα μικρά βοηθήματα κεντραρίσματος, βρίσκονται εύκολα τα σημεία που αντικρίζουν ακριβώς, καθώς με μικρή πίεση, οι ακίδες μαρκάρουν το ξύλο.

Βάλτε μόνο κάποιους αριθμούς, ή κάποια σημάδια στα διάφορα κομμάτια για να εξασφαλίσετε απόλυτο ταίριασμα κατά το μοντάρισμα. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια είναι εντελώς κάθετα στο πλαίσιο. Ο έλεγχος δεν είναι πολύ εύκολος, λόγω του κωνικού σχήματος: τοποθετόντας το ένα σκέλος της γωνιάς σας στο πλαίσιο, θα πρέπει να έχετε μια απόκλιση 11 χλσ. (όση δηλαδή προήλθε από το πλάνισμα) στην κάτω άκρη του ποδιού, δεξιά και αριστερά.

Πριν προχωρήσετε στο μοντάρισμα του σκελετού με το καπάκι, του οποίου έχετε ήδη διαμορφώσει τις ακμές, τρίψτε με γυαλόχαρτο όλα τα μέρη και μαρκάρετε τα σημεία στερέωσης: δύο σε κάθε μακριά και ένα σε κάθε κοντή τραβέρσα.

Πριν από το τελικό βίδωμα, καλό είναι να περάσετε το καπάκι και τον σκελετό με κάποιο λάδι ξυλοπροστασίας. Το τραπέζι θα συντηρηθεί καλύτερα, θα είναι λιγότερο ευαίσθητο στους λεκέδες και θα διατηρήσει την ωραία του εμφάνιση. Η περασμένη με λάδι επιφάνεια καθαρίζεται πολύ εύκολα από τους λεκέδες.

Πόδια από μασίφ ξύλο

Αρχικά σκοπεύαμε να κατασκευάσουμε τα πόδια από πλάκα συγκολλητού ξύλου οξιάς. Εκτιμήσαμε, όμως, ότι θα ήταν μια αρκετά χρονοβόρα και καθόλου εύκολη διαδικασία. Προτιμήσαμε, λοιπόν, την λύση των μισοέτοιμων ποδιών από μασίφ ξύλο οξιάς που βρήκαμε στην αγορά.

Πάντως, το στένεμα των ποδιών από πάνω ως κάτω, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με το χέρι. Αυτό το πλάνισμα είναι λίγο κουραστικό, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για την κομψή εμφάνιση του τραπεζιού.

  • Σχεδιάστε και στις δύο πλευρές τις γραμμές από τα 56 στα 34 χιλιοστά αφήνοντας 75 χιλιοστά στο πάνω μέρος του ποδιού.

  • Από τα 75 χλσ. και κάτω, πλανίζετε μέχρι τις γραμμές που έχετε ήδη σχεδιάσει. Το ίδιο κάνετε και στις άλλες δύο πλευρές.Κόψτε τα τέσσερα ξύλα του πλαισίου και ανοίξτε στις μετωπικές επιφάνειες από δύο τυφλές τρύπες 8 χλσ. για τις καβίλιες.

    Με τις ακίδες των βοηθημάτων κεντραρίσματος μαρκάρετε τα σημεία για τις αντίστοιχες τρύπες στα πόδια, που θα μπουν οι καβίλιες.

  • Καθορίστε με ακρίβεια τα σημεία στα οποία οι τραβέρσες συναντούν τα πόδια του τραπεζιού και τρυπήστε με προσοχή.Τρίψτε τις επιφάνειες και τις ακμές όλων των ξύλινων κομματιών με 120άρι γυαλόχαρτο. Έτσι θα διασφαλίσετε ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα.

    Ενώστε τα πόδια ανά δύο με τις κοντές τραβέρσες, σχηματίζοντας 2 Π. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια συνδέονται κάθετα εντελώς ως προς το πλαίσιο.

  • Συνδέστε μετά τα δύο Π με τις μακριές τραβέρσες. Σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός του ξύλινου τραπεζιού.Η επεξεργασία με λάδι κάνει την  επιφάνεια ανθεκτική στους λεκέδες και σας δίνει τη δυνατότητα να την επαναλάβετε όποτε αυτό χρειάζεται.

    Αφού κόψετε το καπάκι του τραπεζιού, διαμορφώστε με την κάθετη φρέζα και το κατάλληλο φρεζάκι ολόκληρη την πάνω ακμή στο σόκορο.

  • Έπειτα ρυθμίζετε το δισκοπρίονο χειρός στις 20ο για να τις φαλτσοκόψετε περιμετρικά όλες τις ακμές από το καπάκι.

  • Τοποθετήστε τον σκελετό ακριβώς στο κέντρο του καπακιού και βιδώστε τα δύο μέρη με έξι ισόπαχα τακάκια κατά τον τρόπο που απεικονίζεται.

Λίστα υλικών

Συγκολλητή οξιά πάχους 27 χ.λ.σ..:
1 καπάκι τραπεζιού 1200×750 χ.λ.σ.
Συγκολλητή οξιά πάχους 18 χ.λ.σ.:
Στοιχεία για τον σκελετό:
2 στοιχεία 958×60
2 στοιχεία 508×60,6
6 τακάκια σύνδεσης 80×30
4 πόδια τραπεζιού μήκος 56x56x710
Νοβοπανόβιδες
Καβίλιες 8 χλσ.
Ξυλόκολλα
Κόστος υλικών: Περίπου 150 €.

Βοηθήματα κεντραρίσματος
Παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή συναρμογή των ενώσεων με στρογγυλές καβίλιες. Είναι μικροί μεταλλικοί κύλινδροι με μια ακίδα στην μέση. Έχουν διαμέτρους αντίστοιχες με εκείνες που έχουν οι καβίλιες, δηλαδή 6,8 και 10 χλσ. και διατίθενται συνήθως σε σετ των τεσσάρων τεμαχίων. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη: ανοίγετε τις τυφλές τρύπες στο ένα ξύλο της σύνδεσης, σφηνώνετε μέσα τα κυλινδράκια και, με πίεση στο άλλο ξύλο, αποτυπώνετε τα κέντρα αντικριστά.




There are no comments

Add yours