Η μαγεία της δημιουργίας στον τόρνο - Μαστορέματα

Η μαγεία της δημιουργίας στον τόρνο

Κατασκευάζουμε ένα ξύλινο μπολ από ελληνικό ξύλο πλατανιού.

Του Κωνσταντίνου Αλατσά

Οι ερασιτεχνικοί τόρνοι γίνονται ολοένα και πιο προσιτοί οικονομικά, με αποτέλεσμα την πιο εύκολη πρόσβασή τους στους στο ευρύ κοινό. Πέρα από την εμπειρική προσέγγιση της λειτουργίας τους, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να προκαθοριστούν σε μια κατεργασία.

Τέτοια στοιχεία είναι η συγκράτηση του τεμαχίου, η κατεργασία με τα κατάλληλα εργαλεία και φυσικά η εργασία με ασφάλεια. Πολλοί μονοφασικοί τόρνοι απλού σημείου, για κατεργασία με σκαμνάκι ελεύθερα με το κοπτικό, διαθέτουν επιλογές στροφών, προστατευτικά ασφαλείας και δίνουν τη δυνατότητα για κατεργασία τεμαχίων ξύλου ικανοποιητικής διαμέτρου και μήκους.

Το ξύλινο μπολ από ελληνικό ξύλο πλατανιού της περιοχής του Ευρώτα που παρουσιάζεται παρακάτω έχει διάμετρο 22 εκ. και η τόρνευσή του πραγματοποιήθηκε με τα κατάλληλα εργαλεία για τόρνο.

 

Στοιχεία τόρνου που χρησιμοποιήθηκε:Boston MC1018 (πάντα με τις κατάλληλες στροφές περιστροφής στη συγκεκριμένη διάμετρο).

  • 1) Στερεώνουμε το κομμάτι ξύλου (στην προκειμένη περίπτωση πλατάνι) στο πλατό των τεσσάρων βιδών και τορνάρουμε με τη σγρόμπια ώστε να δημιουργήσουμε σταδιακά την εξωτερική όψη του μπολ.

  • 2) Με σωστή τεχνική και αργές κινήσεις, χωρίς να ασκούμε ιδιαίτερη πίεση στο ξύλο, ολοκληρώνουμε την εξωτερική πλευρά. Βασικό σημείο αποτελεί η σωστή προετοιμασία και το ακόνισμα των εργαλείων για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

  • 3) Χρησιμοποιώντας ένα κοπτικό γωνίας 45 μοιρών, διορθώνουμε όποια ατέλεια έχει δημιουργηθεί στο προηγούμενο βήμα, για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό φινίρισμα της κατασκευής. 

  • 4) Έπειτα ακολουθεί η διαδικασία λείανσης της εξωτερικής επιφάνειας. Εκτελώντας την διαδικασία με το χέρι χρησιμοποιούμε διαδοχικά γυαλόχαρτα νούμερο 80, 100, 120, 150, 180, 220, 240, 280, 320, 400

  • 5) Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε λάδι εμποτισμού κατάλληλο για σκεύη τροφίμων στο φινίρισμα. 

  • 6) Επόμενο βήμα είναι η σταθεροποίηση του μπολ στην εξωτερική πλευρά ώστε να δουλέψουμε την εσωτερική επιφάνεια. Με τη χρήση της φρέζας αφαιρούμε το κεντρικό κομμάτι εσωτερικά, μειώνοντας τον χρόνο του εσωτερικού κοψίματος.

  • 7) Με τη σγρόμπια κάνουμε κινήσεις από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη διάμετρο και αφαιρούμε το εσωτερικό τμήμα του μπολ. Όπως και με την εξωτερική επιφάνεια, ο έλεγχος κίνησης της σγρόμπιας καθορίζει το τελικό σχήμα. Στην αρχή του κοψίματος το εργαλείο ευθυγραμμίζεται στην επιφάνεια του μπολ. Διατηρούμε το βάθος σταθερό κινώντας την λαβή τοξωτά. Όταν αφαιρέσουμε το επιθυμητό μέρος του ξύλου, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τo V κοπτικό. Η λείανση και το φινίρισμα επιτυγχάνονται κατά αντιστοιχία με την εξωτερική πλευρά. Το λάδι εμποτισμού πρέπει να περαστεί βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.




There are 7 comments

Add yours
  1. Ρετσινάς Ιωάννης

    Εξαιρετική δουλειά, πολύ σαφές και κατατοπιστικό άρθρο, αναμένουμε και αλλά από τον Κωνσταντίνο!

  2. Nikos Sach

    Πολύ ωραίο άρθρο και με σημαντικές πληροφορίες για τον καθένα που αγαπάει τη ξυλουργική. Καλή αρχή στο καινούριο σου μετερίζι!


Post a new comment