Αστικός λαχανόκηπος. Τα βήματα της επιτυχίας!

Θέλετε να έχετε τα δικά σας λαχανικά χωρίς να χρειαστεί να μετοικήσετε στο χωριό; Μπορείτε να φτιάξετε έναν μικρό αλλά αποδοτικό λαχανόκηπο στον κήπο ή τη βεράντα σας!

Δεν χρειάζεται να διαθέτετε έναν μεγάλο χώρο στον κήπο σας για την καλλιέργεια των αγαπημένων σας λαχανικών. Ακόμα και σε μία γωνιά του κήπου, που να εκπληρώνει κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο για μερικές ώρες την ημέρα, η προστασία από τους δυνατούς ανέμους και η καλή στράγγιση του εδάφους, μπορεί κανείς να φυτέψει τα λαχανικά του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσουν τα λαχανικά σας είναι βέβαια ο λαχανόκηπος αυτός να προστατεύεται από τυχόν εισβολείς, όπως οι γάτες και οι σκύλοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα φυσικό ή τεχνητό φράχτη ύψους τουλάχιστον 60-70 εκατοστών. Κοντά στο λαχανόκηπο θα πρέπει να υπάρχει ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος για τα σκαλιστήρια, τα οργανικά λιπάσματα, τα γάντια καθώς και μια μικρή βρύση για να πλυθούν τα εργαλεία του κήπου.

Στην πράξη
Α. Προετοιμασία του εδάφους
Σκαλίστε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος που ετοιμάζετε για τον παραγωγικό σας κήπο, ώστε να αφρατέψει. Προσθέστε ένα καλό μίγμα χώματος, πλούσιο σε οργανική ουσία, σε σακιά, απολυμασμένο και σφραγισμένο, ώστε να έχετε ένα υγιές υπόστρωμα χωρίς παράσιτα. Φυλάξτε λίγο από τα χώμα σε μία άκρη.
Β. Σπορά
Ανοίξτε το σακουλάκι με τους σπόρους του λαχανικού σας και με το χέρι, ρίξτε τους αραιά, σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους, ανάλογα με το λαχανικό (συνήθως αναφέρονται οι αποστάσεις στη συσκευασία των σπόρων). Σκεπάστε με μία λεπτή στρώση από χώμα πάχους 1,5-3 εκ. που φυλάξατε προηγουμένως και πατήστε τους ελαφρά με το χέρι.
Γ. Άρδευση
Στη συνέχεια ποτίστε με ένα ποτιστήρι ή με ψεκαστήρι και όχι με το λάστιχο, ώστε να μην παρασυρθεί όλος ο σπόρος σε μία πλευρά. Η ομοιόμορφη διαβροχή θα διατηρήσει τον σπόρο στη θέση του και το νερό θα τον φέρει σε επαφή με το χώμα. Αργότερα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αυτόματο πότισμα με σταλλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας.
Δ. Μεταφύτευση και απομάκρυνση ζιζανίων   
Κάποια φυτά, ιδιαίτερα από τα χειμερινά λαχανικά, θα χρειαστούν μεταφύτευση όταν έχουν βγάλει τα 4 πρώτα φύλλα. Αυτό πρέπει να γίνει για να έχουν περισσότερο χώρο να μεγαλώσουν. Μετά τη μεταφύτευση, ποτίστε καλά, έτσι ώστε να έρθει η ρίζα σε καλή επαφή με το χώμα. Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά μας, θα πρέπει να αφαιρούνται με ξερίζωμα τακτικά, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών μας και τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό.

Επιλέγοντας σωστά τα λαχανικά σας

Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους ή έτοιμα μικρά φυτώρια που θα τα βρείτε στα ειδικά καταστήματα με είδη κήπου. Εάν επιλέξετε να σπείρετε, οι σπόροι των λαχανικών που θα αγοράσετε, θα πρέπει να είναι σε σφραγισμένο φακελάκι. Στο φακελάκι του κάθε σπόρου θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, τις οποίες πρέπει πάντα να ελέγχετε. Όσο πιο φρέσκος είναι ο σπόρος που αγοράσατε τόσο μεγαλύτερο ποσοστό βλαστικότητας έχει. Οι σπόροι έχουν διάρκεια βλαστικότητας από 1 έως 4 έτη, ανάλογα με το είδος. Οι σπόροι της τομάτας και της πιπεριάς, για παράδειγμα, έχουν διάρκεια ζωής έως 3 χρόνια, ενώ το καρπούζι, το πεπόνι και η μελιτζάνα 5 χρόνια. Έτσι, μπορείτε να φυλάξετε σπόρο και για την επόμενη βλαστική περίοδο, εάν δεν σας φτάνει ο χώρος που έχετε για να φυτέψετε όλο το περιεχόμενο από το σακουλάκι, αρκεί να διατηρηθεί σε ένα μέρος με σταθερή θερμοκρασία, υγρασία και σκοτάδι. Για την ανοιξιάτικη σπορά των θερινών λαχανικών σας, θα πρέπει οι θερμοκρασίες να έχουν ανέβει πάνω από τους 12ºC και να έχει περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού. Έτσι, αυτή την περίοδο μπορείτε να φυτέψετε τα εαρινά λαχανικά, αυτά δηλαδή που θα συγκομίσουμε το καλοκαίρι: Το αγγούρι, το καρπούζι, το κολοκυθάκι, τη μπάμια, το πεπόνι, το φασόλι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά (την καυτερή κόκκινη και τη γλυκιά πράσινη ή κόκκινη) και την τομάτα. Η διάρκεια από τη σπορά έως και τη συγκομιδή αυτών των λαχανικών είναι από 3-5 μήνες.

«Εύκολα» για τους αρχάριους

Τα πιο εύκολα λαχανικά για το ξεκίνημά σας είναι η τομάτα, η μελιτζάνα, το ραπανάκι, το καρότο, η πατάτα, το σέλινο, η ρόκα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ενώ τα αρωματικά όπως άνηθος, μαϊντανός, μάραθος, μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και με τους πιο αρχάριους κηπουρούς! Σε περίπτωση που ο λαχανόκηπος γειτνιάζει με κάποια κάγκελα ή συρματόπλεγμα, μπορείτε να φυτέψετε στη βάση τους φασολάκια ή κολοκύθια σε διάφορα χρώματα, που θα τα βοηθήσετε να σκαρφαλώσουν και να στολίσουν τον φράχτη σας με τους πολύχρωμους καρπούς τους. Η φράουλα, που μπορείτε να τη βρείτε στα φυτώρια έτοιμη, σε γλαστράκι και να τη φυτέψετε αμέσως στον κήπο, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει μεγάλη επιφάνεια εδάφους, δημιουργώντας μια καταπράσινη επιφάνεια. Η φράουλα είναι ιδανική για σκιερούς προσανατολισμούς, κάτω από μπαλκόνια, δέντρα ή πυλωτές. Μαζί με τα λαχανικά σας, καλό είναι να φυτέψετε και αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, ο βασιλικός κ.α., γιατί διώχνουν ανεπιθύμητους επισκέπτες (επιβλαβή έντομα, όπως σκαθάρια, αφίδες κλπ.) και δίνουν ένα διακριτικό άρωμα βελτιώνοντας τη γεύση των λαχανικών. Για παράδειγμα η μελιτζάνα με τον βασιλικό αποκτάει πιο γλυκιά γεύση. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε και πολλά ετήσια ανθοφόρα που θα ζωντανέψουν με τα χρώματά τους τον χώρο του λαχανόκηπου. Ο κατηφές (Tagetes erecta), για παράδειγμα, εκτός από το έντονο κίτρινο πορτοκαλί χρώμα του, δίνει και αυτός μία επιπλέον προστασία από τα βλαβερά παράσιτα που μπορεί να προσβάλουν τα λαχανικά σας. Τέλος, εάν έχετε παιδιά, δώστε τους τη χαρά να παράγουν τα δικά τους λαχανικά, επιλέγοντας αυτά που μεγαλώνουν γρήγορα και παράγουν γρήγορα τον καρπό τους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μερικά από αυτά είναι τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια, το μαρούλι, το σπανάκι και τα ραπανάκια.

Λαχανόκηπος σε βεράντα
Μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα τα αγαπημένα σας λαχανικά σε πήλινες, ξύλινες ή και πλαστικές γλάστρες. Υπάρχουν πολύ όμορφες γλάστρες που, εάν τις συνδυάσετε με φαντασία, μαζί με τα φυτά που θα φυτέψετε, μπορούν να δώσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Μπορείτε για παράδειγμα, να κατασκευάσετε ξύλινες μεγάλες γλάστρες, σαν καφάσια, διαστάσεων 1×1μ. και με ύψος 30-60 εκ. ανάλογα με τα λαχανικά που θα φυτέψετε και να τις συνδυάσετε με καλλωπιστικά αειθαλή φυτά που θα τα φυτέψετε ανάμεσα στα λαχανικά σας, για να μην μένει γυμνό το χώμα των γλαστρών όταν δεν καλλιεργείτε τα λαχανικά της εποχής. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η καλή αποστράγγιση, οπότε φροντίστε οι γλάστρες σας να έχουν οπή αποστράγγισης στον πάτο τους. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης, τοποθετήστε χαλίκι, βοτσαλάκια, ή μικρά κομμάτια από σπασμένες κεραμικές γλάστρες στον πάτο της γλάστρας για 5-10 εκ. Γεμίστε έπειτα τις γλάστρες, με ένα καλό μίγμα χώματος, πλούσιο σε οργανική ουσία, που θα το αναζητήσετε στα γεωπονικά καταστήματα από τους ειδικούς. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι σε σφραγισμένη συσκευασία, με επωνυμία και οπωσδήποτε απολυμασμένο

 

Δείτε το video

Δείτε το video

ΥΛΙΚΑ