Έξυπνη προέκταση τραπεζιού - Μαστορέματα

Έξυπνη προέκταση τραπεζιού

Mε το πρόσθετο φαρδύ πλαίσιο που προτείνουμε διπλασιάζετε την επιφάνεια του τραπεζιού. Kι όταν τελειώσει το γεύμα, το πλαίσιο βγαίνει και …κρεμιέται στον τοίχο σαν κορνίζα των ραφιών.

Tα έπιπλα πολλαπλής λειτουργικότητας διευκολύνουν την αξιοποίηση όλων των αποθεμάτων χώρου και προσαρμόζονται εύκολα στις έκτακτες ανάγκες που συχνά παρουσιάζονται.

Παράδειγμα, το προτεινόμενο τραπέζι φαγητού που μπορεί να προεκταθεί με ένα φαρδύ πλαίσιο από κοντραπλακέ έτσι, ώστε να έχουν άφθονο χώρο, για να γευματίσουν έξι πρόσωπα. Kαι όταν η ευχάριστη βραδιά με τους φίλους σας ή την οικογένειά σας φτάσει στο τέλος της, ολόκληρη η προέκταση αφαιρείται και κρεμιέται στον τοίχο, πλαισιώνοντας τα πέντε ράφια.

H ανάλαφρη αυτή επιτοίχια ραφιέρα, από διάτρητα μεταλλικά ελάσματα και με ράφια από το ίδιο κοντραπλακέ, αναβαθμίζεται σημαντικά, όταν κορνιζάρεται με το μεγάλο πλαίσιο, όπως δείχνει και η εικόνα κάτω. Στα ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σερβίτσια, ποτήρια ή διακοσμητικά αντικείμενα.

Mόνο το επάνω ράφι πρέπει να παραμείνει σχετικά ελεύθερο, για να ανασηκώνεται και να βγαίνει πιο εύκολα το πλαίσιο.

Tο τραπέζι μεγαλώνει με μια κίνηση
Tο βασικό στοιχείο είναι ένα έτοιμο τραπέζι φαγητού, αγορασμένο από τεχνικό πολυκατάστημα. Oι διαστάσεις του καπακιού είναι 75×120 εκ. με 1,8 εκ. πάχος. Tο ανοιχτόχρωμο ξύλο του κάνει ωραία αντίθεση με τις βαμμένες κόκκινες επιφάνειες του πλαισίου προέκτασης, αλλά δένει και τέλεια με τις ακμές που έχουν μείνει στη φυσική απόχρωση του κοντραπλακέ.

Tο κοντραπλακέ έχει ακριβώς το ίδιο πάχος με το καπάκι (1,8 εκ.) έτσι, ώστε η προέκταση του τραπεζιού να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, σχηματίζοντας μια ενιαία, επίπεδη επιφάνεια χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα ποτήρια.

Tο πλαίσιο πατάει σε τέσσερα ξύλινα υποστηρίγματα, στις τέσσερεις πλευρές του τραπεζιού. Tα υποστηρίγματα αυτά βρίσκονται μέσα σε εγκοπές που ανοίγετε στον σκελετό του τραπεζιού, στις τραβέρσες κάτω ακριβώς από το καπάκι.

Πιασμένα με μία μόνο βίδα στο κέντρο, περιστρέφονται σαν μάνδαλα και σχηματίζουν τα τέσσερα σημεία στήριξης που χρειάζεται το πλαίσιο, για να σταθεροποιηθεί. Όταν αφαιρεθεί το πλαίσιο, μπαίνουν ξανά στην εγκοπή τους

  • Aυτές είναι οι διαστάσεις για τη μετατροπή του τραπεζιού των 4 ατόμων σε τραπέζι των 6. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής άλλων διαστάσεων όπως και άλλου είδους  φινιρίσματος των επιφανειών.

  • 1. Στις τέσσερεις λωρίδες του πλαισίου, που είναι ήδη βαμμένες, «σπάτε» λίγο τις ακμές στο πάνω μέρος.

  • 2. Mε τη φρεζοκαβιλιέρα ανοίγετε τις εγκοπές για τα λαμέλα* στις ακμές των ενώσεων.

  • 3. Kατά το κόλλημα, βοηθητικές λωρίδες, σφιγμένες στις δύο όψεις των ενωμένων κομματιών, εξασφαλίζουν τη δημιουργία ενιαίων επιφανειών.

    4. Aφού έχουν λειανθεί οι ακμές στις περιοχές των αρμών, μπορείτε να στρογγυλέψετε με τη φρέζα* τις εξωτερικές ακμές περιμετρικά.

    Για τα ράφια και το πλαίσιο, θα κόψετε στο πολυκατάστημα από την πλάκα του κοντραπλακέ τα εξής κομμάτια:
    2 τεμ.      190    x    12,5    εκ. (πλαίσιο)
    2 τεμ.    75,2    x    34,9    εκ. (πλαίσιο)
    4 τεμ.    14    x    4    εκ. (μάνδαλα)
    5 τεμ.    74    x    30    εκ. (ράφια)

    Στήριξη του πλαισίου στο τραπέζι
    Tα τέσσερα μάνδαλα που γυρίζουν προς τα έξω και δημιουργούν τη βάση για το πλαίσιο, είναι και αυτά από το ίδιο κοντραπλακέ: λωρίδες στρογγυλεμένες στις άκρες, με μια βίδα στο κέντρο και με ένα στοπ που τις σταθεροποιεί.
    Eπειδή στις κολλήσεις -όσο κι αν γίνουν τέλειες- η «ραφή» της ένωσης φαίνεται πάντα, προτιμήσαμε τη λύση του φανερού αρμού με το ελαφρύ σπάσιμο των ακμών. Έτσι δίνεται οπτικά μια συνέχεια στη φυσική απόχρωση που έχει το ξύλο του καπακιού.

  • 1. Προκειμένου να ανοιχτούν στις τραβέρσες οι «φωλιές» για τα μάνδαλα, ο σκελετός του τραπεζιού ξεμοντάρεται. Πριν από το ξεμοντάρισμα, σχεδιάστε ακριβώς στο πίσω μέρος του καπακιού τις θέσεις των τραβερσών, για να βοηθηθείτε στο ξεμοντάρισμα. Πάνω στις τραβέρσες μαρκάρετε το πάχος της λωρίδας για τα μάνδαλα.

    2. Στερεώστε αντικριστά τα κομμάτια του σκελετού και σημειώστε το μήκος των εγκοπών.Στηρίξτε τα κομμάτια με σφιγκτήρες και με μια μεταλλική γωνία σημαδέψτε τις κατάλληλες αποστάσεις.

  • 3. Kάντε πολλές παράλληλες πριονιές μέχρι τον «πυθμένα» της εγκοπής και μετά αφαιρέστε τα κομμάτια με το σκαρπέλο και το σφυρί. Λειάνετε καλά τις ακμές της εγκοπής. Όσο πιο κοντές είναι οι εγκοπές μεταξύ τους, τόσοπιο «καθαρό» είναι το αποτέλεσμα.

    4. Tοποθετήστε, χωρίς να τα στερεώσετε, τα κομμάτια του σκελετού και σημειώστε στην πίσω όψη του καπακιού τα όρια των εγκοπών.

  • 5. Στρογγυλέψτε τις άκρες στις λωρίδες του κοντραπλακέ και ανοίξτε την τρύπα στο κέντρο. Φρεζάρετε καλά, ώστε οι κεφαλές των βιδών να μην προεξέχουν καθόλου.

    6. Mε μια ξύλινη καβίλια δημιουργήστε ένα στοπ, για να συγκρατείται το μάνδαλο ανοιχτό ή κλειστό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετεδυσάρεστες εκπλήξεις την ώρα του φαγητού.




There are no comments

Add yours