H κουζίνα αποτελεί για πολλούς έναν ιδιαίτερα ευχάριστο χώρο για φαγητό, αλλά και για συζήτηση, συνοδευόμενη από μερικά ποτηράκια.
Γι αυτό και στις περισσότερες κουζίνες υπάρχει ένα τραπέζι φαγητού, εφόσον βέβαια ο χώρος το επιτρέπει.
Ακριβώς, όμως, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, θα πρέπει να τον αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στα τυποποιημένα τραπέζια κουζίνας του εμπορίου, μπορεί να βρείτε κάποιο που σας κάνει σαν μέγεθος, αλλά που δεν ανταποκρίνεται συνήθως στις προτιμήσεις σας ως προς το υλικό, την επεξεργασία ή το σχήμα.
Κομψό τραπέζι από ξύλο οξιάς
Το υλικό είναι πλάκα συγκολλητού ξύλου οξιάς. Το καπάκι του τραπεζιού έχει πάχος 27 χλσ. Και οι τραβέρσες για λόγους οικονομίας- έχουν πάχος 18 χλσ.. Αν από το κόψιμο του καπακιού σας περισσέψουν ρετάλια, μπορείτε να κατασκευάσετε και τις τραβέρσες με πάχος 27 χλσ.
Τα πόδια εμείς τα αγοράσαμε από ημιπροκατασκευασμένο προϊόν και τα πλανίσαμε στο εργαστήριο. Έτσι όπως στενεύουν προς τα κάτω, κάνουν το τραπέζι πολύ πιο κομψό και «ανάλαφρο» στο μάτι. Λιτό σχέδιο, απλή κατασκευή και επιμελημένη επιφανειακή επεξεργασία.
Η τετράγωνη διατομή των ποδιών είναι 56χ56 χλσ. και καταλήγει κάτω σε 34χ34 χλσ. Σχεδιάστε με ακρίβεια τη λοξοτομή, πάντα και στις δύο πλευρές, αρχίζοντας 75 χλσ. πιο κάτω από την πάνω άκρη του ποδιού. Το τμήμα αυτό των 75 χλσ. παραμένει με τετράγωνη διατομή για την κανονική συνένωση των τραβερσών και την δημιουργία πλαισίου.
Τελειώνοντας τα πόδια, ξεκινάτε τις τέσσερις τραβέρσες. Κόβετε τα ξύλα στο κατάλληλο μήκος και ανοίγετε τρύπες 8 χλσ. για τις ξύλινες κα-βίλιες. Χρησιμοποιήστε οδηγό βάθους και ανοίξτε τις τρύπες εντελώς κάθετα.
Σταθερές συνδέσεις με καβίλιες
Αντίστοιχες τρύπες με εκείνες των ξύλων του πλαισίου θα πρέπει να ανοίξετε και στις πλευρές των ποδιών του τραπεζιού. Με τα μικρά βοηθήματα κεντραρίσματος, βρίσκονται εύκολα τα σημεία που αντικρίζουν ακριβώς, καθώς με μικρή πίεση, οι ακίδες μαρκάρουν το ξύλο.
Βάλτε μόνο κάποιους αριθμούς, ή κάποια σημάδια στα διάφορα κομμάτια για να εξασφαλίσετε απόλυτο ταίριασμα κατά το μοντάρισμα. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια είναι εντελώς κάθετα στο πλαίσιο. Ο έλεγχος δεν είναι πολύ εύκολος, λόγω του κωνικού σχήματος: τοποθετόντας το ένα σκέλος της γωνιάς σας στο πλαίσιο, θα πρέπει να έχετε μια απόκλιση 11 χλσ. (όση δηλαδή προήλθε από το πλάνισμα) στην κάτω άκρη του ποδιού, δεξιά και αριστερά.
Πριν προχωρήσετε στο μοντάρισμα του σκελετού με το καπάκι, του οποίου έχετε ήδη διαμορφώσει τις ακμές, τρίψτε με γυαλόχαρτο όλα τα μέρη και μαρκάρετε τα σημεία στερέωσης: δύο σε κάθε μακριά και ένα σε κάθε κοντή τραβέρσα.
Πριν από το τελικό βίδωμα, καλό είναι να περάσετε το καπάκι και τον σκελετό με κάποιο λάδι ξυλοπροστασίας. Το τραπέζι θα συντηρηθεί καλύτερα, θα είναι λιγότερο ευαίσθητο στους λεκέδες και θα διατηρήσει την ωραία του εμφάνιση. Η περασμένη με λάδι επιφάνεια καθαρίζεται πολύ εύκολα από τους λεκέδες.
Πόδια από μασίφ ξύλο
Αρχικά σκοπεύαμε να κατασκευάσουμε τα πόδια από πλάκα συγκολλητού ξύλου οξιάς. Εκτιμήσαμε, όμως, ότι θα ήταν μια αρκετά χρονοβόρα και καθόλου εύκολη διαδικασία. Προτιμήσαμε, λοιπόν, την λύση των μισοέτοιμων ποδιών από μασίφ ξύλο οξιάς που βρήκαμε στην αγορά.
Πάντως, το στένεμα των ποδιών από πάνω ως κάτω, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με το χέρι. Αυτό το πλάνισμα είναι λίγο κουραστικό, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για την κομψή εμφάνιση του τραπεζιού.